KİTAP FİLM DİZİ TEKNOLOJİ

29 Ekim 2016 Cumartesi

Paradoks - Jim Al-Khalili

   Bu kitabı almak isteyip bir türlü fırsat   bulamamıştım. Öylesine D&R a girmiştik ki 2 al 1 öde kampanyası reyonunda bu kitaba rastladım ve kaçırmadan aldım.

   Kitabı anlamak için belli bir fizik altyapısına sahip olmak gerekse de bir çok paradoksu açıklamak için gereken bilgileri, kuramları Jım Al Khalılı önceden işimize gereken kısımlarını anlatıyor. ( Mesela Ahırdaki sırık paradoksu için görelilik kuramı ; Maxwell'in cini için de biraz termodinamik yasalarını bilmek gerekiyor.)

   Kitapta fiziğin bir çok alanıyla ilgili büyük kuramlar anlatılıyor. Daha önce hiç kuantum ya da görelilik kuramı hakkında bir şeyler duymamış olsanız bile biraz zorlanarak da olsa anlayabileceğiniz bir kitap. Bazı paradoksların çözümleri insana bir nasıl desem doygunluk vermiyor bazen de aklınıza ve mantığınıza yatmıyor olsa da bir çok paradoksu zevkle okuyup çözümlemek hoşunuza gidecek! 

   Kitaba başlarken anlatılan Jım Al Khalılı nın ısınma olarak gördüğü kısa paradokstan bahsetmek istiyorum. ( Kitap hakkında nelerden bahsettiği ile ilgili bir ön fikir oluşsun diye )

   İşte paradoksumuz: Eğer geçmişe gidip kendinizin şu anki halinin daha genç halini öldürürseniz yaşlı haliniz yanki şuanki haliniz yaşamaya devam eder mi?

- Jım Al Khalılı bu paradoksu şöyle açıklıyor: Eğer geçmişe gidecek kadar yaşlanabildiyseniz kendinizin genç halini öldürmemişsiniz demektir.

   Gelelim kitabın içeriğine:
Kitabın kapağında da yazdığı gibi 9 bölümden oluşan 9 paradoks açıklanıyor. Bunları saymak gerekirse:

1- Yarışma Programı Paradoksu (Monty Hall)
2- Aşil ve Kaplumbağa
3- Olbers Paradoksu
4- Maxwell'in Cini
5- Ahırdaki Sırık
6- İkizler Paradoksu
7- Dede Paradoksu
8- Leplace'in Cini Paradoksu
9- Schrödinger'in Kedisi
10- Fermi Paradoksu
11- Kalan Sorular


0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © BLIND AND FEARLESS | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com