KİTAP FİLM DİZİ TEKNOLOJİ

4 Mayıs 2015 Pazartesi

Hafıza Sarayı Nedir ve Nasıl kurulur? (MİND PALACE)

   Arkadaşlar birçok insan unutmaması gereken herhangi bir bilgiyi kredi kartı şifresi olsun ya da öğrencilerin ezberlemesi gereken bir şiir olsun hatırlaması zor olan şeyleri kendinize bir Hafıza Sarayı (MİND PALACE) inşa edin. Peki bu mind palace nasıl inşa edilir bundan bahsedelim.
Sherlock dizisinde MİND PALACE
HAFIZA SARAYI NEDİR?
   Bilmeyenler için önce hafıza sarayı yani mind palace nedir onu açıklayalım. Arkadaşlar mind palace, istediğiniz bir bilgiyi oluşturduğunuz bir hayali dünyada yani zihninizde bir yerlere koymaktır. Bu bilgiyi istediğiniz zaman açıp bakabilir isterseniz bir kitabı hayal dünyanızda okuyabilirsiniz. Çok üst düzeylere kadar çıkabilirseniz dediğim gibi bir kitabı bile ezberleyebilirsiniz.

1. AŞAMA Hafıza Sarayınızı Seçin
   Arkadaşlar öncelikle hafıza sarayımız olabilecek bir yeri bir mekanı seçmeliyiz. Bu mekan her gün geçtiğiniz bir sokak ya da çoğu insanın seçtiği bir ev olabilir. İnsan evinin her köşesini milim milim bildiğinden dolayı hafıza sarayı olarak seçilmesinin faydası ise çok rahat hareket edip istediğiniz bilgiye kolay ulaşabilmenizi sağlamanızdır. Altta ünlü İngiliz dizisi Sherlock un Mind Palace ı olarak kendi evini seçen sherlock evinde istediği gibi dolaşabilir.
2. AŞAMA Hafıza Sarayınızı İyice Tanımak
   Bazı ağma insanların hafıza sarayı bulunmaktadır. Evin içerisinde hızlıca dolaşabilirler ve hiç bir yere çarpmazlar. Bu mekanı iyice tanımaları onların en büyük yetenekleridir. Siz de onlar gibi mekanı tanımalısınız. Bence en önemli aşama mekanı tanımaktır. Mekanda rahat dolaşabilmeniz ve mekana bıraktığınız notlara kolay ulaşabilmeniz açısından önemlidir. Mekanı tanıyabilmek için eğer seçtiğiniz yer evinizse; evinizi gezin ve gördüğünüz her şeyi inceleyerek bakın. Mesela her gün gördüğünüz vazonun dikkat etmediğiniz bir tarafını inceleyin. Bu tür şeyler hafıza sarayınızı güçlü temeller üstüne kurmanızı sağlar.

3. AŞAMA Hafıza Sarayınızı Doldurun!
   Şimdi hatırlamanız gereken herhangi bir şeyi mekana yerleştirme mekanla ilişkilendirme zamanı! Önce hafıza sarayınıza yerleştirmeniz gereken sözcükleri ya da olayları düşünün. Ben şimdi anlatmak için Namık Kemal ismini seçtim ve unutmamak için neler yapacağız bakalım. Şimdi sarayım da evim olsun. Gözlerimi kapattım ve kendimi evimin girişinde hayal ediyorum. Koridorda yavaş yavaş yürürken bir tablo görüyorum. Yaklaştığımda tablonun kenarında N. K. baş harflerini görüyorum. Bunların ne olduğunu düşünürken yan odada bulunan Namık Kemal'in İntibah adlı kitabı gözüme ilişiyor. Tam bu anda hafıza sarayımızı kapatabiliriz. Artık bu düşündüklerimiz hafıza sarayımızın bir parçasıdır.
   Şimdi istediğiniz bir şekilde istediğiniz yerde hafıza sarayınıza girebilir ve evinizde dolaşırken hatırlamak istediğiniz bilgileri bulabilirsiniz. 
   Şimdi size Sherlock Dizisinden bir MİND PALACE sahnesini izleteyim. Link için tıktık
   Kaynak olarak http://www.wikihow.com/Build-a-Memory-Palace kullanılmıştır.















4 yorum:

  1. Tahminimden daha faydalı bir yazıymış. Gerçekten çok ilginç!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstediğiniz herhangi bir bilgiye istediğiniz yerde ulaşabilmek harika!

      Sil
  2. Faydalı bir yazı, Ama şunu da dipnot geçeyim Araba Sevdası Namık'ın değil Recaizade nindir :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) düzelttim. Uyardığın için teşekkürler.

      Sil

Copyright © BLIND AND FEARLESS | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com