KİTAP FİLM DİZİ TEKNOLOJİ

29 Mayıs 2015 Cuma

The Imıtatıon Game: Enigma (Yapay Oyun) 2014

 
   The ımıtatıon game yani Türkçe'ye yapay oyun diye çevrilen film gerçek bir hikayenin filmize edilmiş şeklidir. Filmde ilk bilgisayarın alt yapısını yani programlama kısmını icat eden Alan Turing'in hayatının bir kısmını anlatıyor.
   Öncelikle film bir dizi insana gönderilen davetiylerle başlıyor. Davetiyeler bir sınavın olduğunu haber veriyor ve tüm kendine güvenen zeki matematikçileri ve insanları yarışmaya davet ediyor. İlk adım olarak bulmacayı çözenler bir üst sınava alınıyor. Sınava katılanlar sınavın sonucuyla neler yapabilecekleri hakkında bir şey öğrenemiyorlar çünkü bu bir gizli görev denip olayın üstünü kapatıyorlar. Neyse konuya dönelim. Sınava son anda yetişen Alan Turing yani Benedict Cumberbatch sınavı üstün başarıyla geçiyor. Bu sınavı geçenlerle birlikte bir ordu karargahına çağırılıyorlar. Burada her türlü şeye sahip olan matematikçiler bir kodu yani Almanların Enigma 'sını kırmak zorundadırlar. Enigma ne diye soranlar için: enigma 2. dünya savaşında almanların radyo üzerinden emir verdiği kodun adı. Yani her harfin karşılığı başka bir sayı veya harf olabilir. Ve bu kod her gün değiştiriliyor ki her kırıldığında bir dahaki emirleri karşı tarafa sızdırtmamak için. Alan Turing yani baş karakterimiz 10 matematikçiden hariç kendi çalışır. Diğer arkadaşları Alan ı kötü karşılarlar ve onunla dalga geçmeye başlarlar. Alan'ın kodu kırmak için yaptıklarını boş vakit geçirmek olarak değerlendiren arkadaşları ise her 24 saatte bir değişen kodu kırmak için günlerini verirler. Aylarca uğraşırlar fakat birşey elde edemezler. Başlarındaki albay ise bu duruma kızar. Alan ise çalışmalarını her gün değişen kodu kendi kırabilecek bir makine yapmak üzerine yoğunlaştırır. Ve bir gün Enigma yı kırabilen bir makine yani kendi tarifiyle Cristopher'ını icat etmeyi başarır. Fakat makine günlerce dönen çarklardan oluştuğu için 24 saat içerisinde şifreyi kıramaz. Bu işlerle uğraşırken Alan, yanına başka bir kadını asistan olarak alır. Kızın ailesi muhafazakar bir kesimden olduğu için erkeklerin arasında bulunmasını istemezler. Alan buna çözüm olarak Joan ile evlenmeye karar verir. Fakat Joan, Alan'ın gey olduğunu öğrenince üzülür.
   Makineyle yani Cristopher ile günlerini harcayan Alan a arkadaşları da yardım etmeye başlarlar. Eğer kodu kırarlarsa savaşı kazanmaları an meselesidir. Bakalım Cristopher Enigma'yı kırabilecek mi?
   Kişisel Görüş:
Arkadaşlar öncelikle Benedict Cumberbatch hayranı olduğumu söylemem gerek. Sherlock tan da tanıdığınız Benedict usta oyunculuğuyla filmi coşturmuş. Filmin aldığı oscar lara gelecek olursak toplamda 5 dalda oscar ödülü alan film tam anlamıyla efsane. İzlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Üzerinden şöyle 5 ay falan geçsin tekrar izlemeyi planlıyorum. İyi seyirler!

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © BLIND AND FEARLESS | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com